13 Aralık 2010 Pazartesi

Yiyeceklerde vitamin ölmesi nedir? nasıl olur?

Yiyeceklerde vitamin ölmesi nedir? nasıl olur?

Halk arasında yiyecek maddelerinde bulunan vitaminlerin ölebileceğine dair genel bir inanış vardır.
Yiyeceklerin pişirildiklerinde yada meyvelerin suyunun sıkılmasından hemen sonra eğer tüketilmezse vitaminlerinin ölebileceği ve besin değerini kayıp edeceğine inanılır.
Meyvelerin ve sebzelerin soyulmasının, doğranmasının hatta yıkanmasının bile vitamin katliyamına yol açacağına inanılmaktadır.

Peki bu inanışlar ne derece doğrudur şimdi bu konuya biraz değinelim.
Bu inanışların çoğu kısmi olarak doğrudur; Yiyeceklerde çeşitli faktörlere göre vitamin kayıpları yaşanmaktadır buna karşın pişirilme sırasında minareller kararlılık gösterirler ve onlar için herhangi bir kayıp söz konusu değildir vitaminler için ise ısı, ışık, hava gibi çevresel etkenler yiyeceklerimizde vitamin kayıplarına neden olurlar.

Fizyolojik özellikleri bakımından vitaminler suda eriyenler ve yağda eriyenler olmak üzere ikiye ayrılırlar.
Suda eriyen vitaminler B,C,P vitaminleridir.
Yağda eriyen vitaminler A,D,E,K vitaminleridir.
Suda eriyen vitaminler ısıya ve suya karşı daha duyarlıdırlar.
Yağda eriyen vitaminler genellikle gıdadaki asit oranından etkilenirler.
Yüksek ısılara maruz kalan vitaminler %90 oranında kaybolurlar.
Yiyecekleri muhafaza etme şeklide vitamin kayıplarına yol açan önemli bir etkendir.
Derin dondurucu ve benzeri alanlarda soğuk muhafaza edilen yiyeceklerde çok fazla bir vitamin kaybından söz edilemez.
Parçalanmış besin maddelerinin uzun süre hava ile temas halinde olması vitamin kayıplarına yol açabilmektedir.

TAGS:vitaminler, Yiyecekleri muhafaza etmek, vitamin ölmesi, vitaminler ölürmü, vitamin ölmesi ne demek

  
   Myjest.com websitesinde online Flash oyunlar oynamanızı tavsiye ediyoruz.