18 Temmuz 2010 Pazar

Yiyeceklimizin kalori miktarları nasıl ölçülmektedir?

Kalori denilen şey bir enerji birimidir. Bilimsel olarak 1 gr. suyun ısısının 1 derece yükseltilebilmesi için gereken enerji miktarı kalori olarak adlandırılır. Gıda ile ilgilenen uzmanların 1 kalori dedikleri aslında bilimsel olarak 1000 kaloridir yani kilokaloridir. İnsanların geneli spor yaparak kalori yaktıklarını söylerlar fakat bu çok doğru bir tabir değildir. Kömür yakıldığında enerji açığa çıktığı gibi vücut sindirim sistemi yenilmiş olan yiyecekleri kimyasal olarak alevsiz olarak yakarak enerji elde etmektedir. Kalorimetre adı verilen bir alet vasıtasıyla kalori miktarları ölçülmektedir. Bir yiyecekte ne kadar gram karbonhidrat, protein ve yağ varsa hesaplamak çok kolay ve bilimseldir. Protein ve karbonhidrat gramajlarını 4 ile yağın gramajını ise 9 ile çarparak yiyeceklerinizdeki kalorileri miktarlarını kolaylıkla hesaplayabilirsiniz. Hassas ölçümlerde insan vucudu ve kalorimetre arasında göz önünde bulundurulması gereken bir değişiklik vardır kalorimetre ile yapılan ölçümlerde yiyeceklerin tümü yakılmaktadır fakat insan vucudunda yağın %2 si karbonhidratların %5 i protenlerin %8 kadarı yakılabilmektedir. Şişmanlık ve kilo alımlarından uzakdurmak için yiyeceklerimizin vücudumuz tarafından yakılamayacak kadar fazla enerji içermesinden yada fazla enerji alımlarından uzak durulması gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder